Недоволните се събраха днес пред регионалното министерство

Днес се проведе трети национален протест на строителните фирми, които очакват от правителството пари за вече извършена дейност. Рано тази сутрин недоволните се събраха под прозорците на регионалното министерство. Министър Виолета Комитова ги покани на преговори, но това само ескалира напрежението. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Недоволството започна с тъпани, плакати и викове "Оставка". И протестиращите, и охраняващите протеста бяха облечени в жълти жилетки, но разделени от двете страни на барикадата.

Георги не е получавал заплата повече от три месеца. Казва, че се притеснява за идващата зима.

„Просто няма откъде. Не се издържа. Взел съм кредит, който трябва да се погаси”, споделя мъжът.

По изчисления на бранша в положението на Георги били около 100 000 работници.

„Ние сме едни обикновени хора, които си вършим задълженията, както трябва “, казва работникът Ремзи.

СЛЕД МЕСЕЦИ БЕЗ ЗАПЛАТИ: Пътните строители блокираха 21 града в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

А от браншовата камара изчисляват, че държавата дължи на фирмите 900 милиона лева.

Проблемите в сектора трябваше да се решат на среща в регионалното министерство. В сградата обаче влязоха само от браншовата камара, но не и шефове на фирми. Така преговорите се провалиха.

Комитова постави под съмнение обясненията, че хората са без пари.

„В строителния сектор няма съкратени работници. Няма хора без заплати“, увери тя.

Според нея всяка от строителните фирми ще получи пари, ако докаже, че държавата им ги дължи и ако има гаранции, че ще се използват за заплати.

 

 

 

 „Диалог с институциите няма. Има едно решение на една работна група, което дори не сме виждали. Ако съдим по публичните изказвания на представителите на властта, те искат да прекратим доброволно законните ни договори, без да дават яснота кога ще бъдат получени парите. Исканията си остават, настояваме поне 600 млн. лв. да бъдат изплатени до края на годината, защото някои фирми може да фалират. Обещаните 9 млн. лв. са само за една фирма, така че може да се наложи протестът да продължи. Обсъждаме варианта протестите да станат ежедневни “, каза Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

Работна група ще решава проблемите на строителния бранш

„От края на месец септември браншовата камара е известена за предложението на МРРБ за разплащане на задълженията. Очаквам да се стигне до издължаване на всичко след разговорите. Няма да се вземат решения под натиска на протестиращите. Вероятно до края на деня ще има решение. Бюджетът е изхарчен още към началото на първото служебно правителство“, заяви зам.-министър Валентин Граматиков.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.