При него загинаха две деца

Продължава разследването на причините, довели до пожара във Варна, при който загинаха две деца – момиченце на 4 години и момченце на 7 месеца. Огънят, последван от взрив, избухна в апартамент в квартал „Владислав Варненчик”. Пострадала е и съседка от горния етаж.

ПОЖАРЪТ ВЪВ ВАРНА: Задържаха родителите на загиналите деца

Родителите на починалите деца бяха арестувани. Майката и бащата са обвинени в умишлен палеж. Задържани са за 72 часа. След това съдът трябва да реши дали да ги остави за постоянно в ареста. Според разследващите е възможно огънят да е бил причинен от оставена запалена свещ. 

„От събраните до момента доказателства се налага първоначалният извод, че пожарът е умишлено предизвикан. Това е дало основание на наблюдаващия прокурор да привлече в качеството на обвиняеми мъжа и жената за извършеното престъпление – запалване на имущество на значителна стойност с последвала смърт. Родителите на говорят за запален огън, те говорят за осветление със свещ в помещението. Събраните до момента доказателства и поведението на двамата са дали основания за такъв извод. Техните обяснения подлежат на проверка”, каза окръжният прокурор Красимир Конов.  

Той посочи, че към момента въпросите са много повече от отговорите. Конов обаче подчерта, че решението на прокурора е въз основа на анализ на всичките доказателства.

„Убийство, прикрито с пожар, беше една от първите работни версии. В резултат на аутопсията на едното дете стана ясно, че към началото на горенето то е било живо”, добави окръжният прокурор.

От Окръжната прокуратура във Варна заявиха, че са назначени няколко допълнителни експертизи, чрез които да се установи конкретната причина за пожара. Резултат от тях се очаква най-рано до седмица.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.