Надявам се това да е пикът и да започне постепенно намаляване

"Хората, които работят с хора - в областите образование, здравеопазване и социалните грижи отдавна е трябвало да направят тази стъпка. Всички в отговорните социални сфери трябва да бъдат ваксинирани". Това каза в "Твоят ден" анестезиологът д-р Иван Колчаков от "Софиямед".

По думите му както COVID отделението, така и реанимацията са запълнени изцяло.

"Надявам се това да е пикът и да започне постепенно намаляване на бройките, стойностите са много високи, над 20% от тестовете са положителни", заяви той.

Според него новите мерки са най-правилната стъпка.

Без право на "зелен" сертификат при преболедуване след положителен антигенен тест?

"Ние сме на опашката на Европа по всички негативни показатели за пандемията. Ако бяхме авангардна държава, тези мерки отдавна щяха да бъдат приети. Голям конти нгент от хората не могат да се възползват и от преболедуването, защото не са се регистрирали в РЗИ. Първите етапи на пандемията основно поразяваха основно хората на 60 г., както и тези с придружаващите заболявания, но Делта варианта подмлади възрастта на заболеваемост", заяви той.

Д-р Колчаков подчертава, че 70% от лекарите са ваксинирани или преболедували. А конкретно в "Софиямед" този процент достига 80-90.

"Като не се ваксинираме съсипваме своята култура, икономика и спорт", смята медикът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.