Документът оживя на стар зелен паспорт и на банкнота от 100 лева

Поглед към новите мерки, но с чувство за хумор. Само за няколко часа изискването за зелен сертификат придоби десетки шеговити интерпретации в социалните мрежи. Документът за достъп до заведения и масови мероприятия оживя на знамето на „Райна Княгиня”, на стар зелен паспорт, дори и на банкнота от 100 лева.

Според експерти хуморът в подобни ситуации е познат похват за приемане на наложени забрани. „Когато хората са отчаяни и не виждат друга алтернатива за справяне с властта - често пъти се избива в посока хумор. Ние си го спомняме и по времето на социализма някога - начин да критикуваш режима, начин да критикуваш управляващите чрез вицове, чрез карикатури”, обясни социологът Алексей Пампоров.

Достъпът до масови мероприятия и ресторанти с тест роди десетки шеговити въпроси сред джентълмените в мрежата: „Длъжен ли е кавалерът да плати PCR теста на дамата, която е поканил на вечеря?”.

„Какво да направим, когато утре изведнъж не можем да се храним навън. Не можем да отидем на работа, защото малките ни деца остават вкъщи. Избива ни на смях. Иначе трябва да ни избие на бой. По-добре е да ни избие на смях, отколкото на бой”, добави социологът.

Хуморът не подмина и религията: „Показвам зеления ми сертификат на Св. Петър, за да ме пусне в Рая”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.