Това съобщи на брифинг зам.-здравният министър д-р Александър Златанов

Общопрактикуващите лекари вече ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19. До момента заболелите можеха да получат рецепта в COVID зоните. За нововъведението в системата съобщи на брифинг заместник-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти.

Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения, в които над 10% от леглата са за заразени с коронавирус.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение и то ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

НЗОК: Безплатни лекарства за COVID-19 - само за осигурени пациенти

 

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Стойността на разпределените средства е 688 млн. лв. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 г. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат, е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е не по-малко от 10% от заетите легла да са за пациенти с COVID-19. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

 

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към тях до края на годината. 

Аптеките алармират: От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват

Проф. Салчев посочи още, че лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв.

Относно новите мерки, д-р Златанов посочи, че периодът за отчитане на резултатите от действието им, е около 2 седмици. „Ако не дадат резултат, ще наложим по-сериозни мерки, за да имаме контрол върху заразата. Следим ежечасно развитието на пандемията”, обясни зам.-здравният министър.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.