Газовите доставки през октомври се изпълняват едва до 67% поради липса на договор с "Газпром"

Правителството на Молдова одобри днес обявяването на извънредно положение в страната за 30 дни с цел така да бъдат премахнати регулаторните ограничения върху покупките на газ и да се ускорят алтернативните доставки.

По думите на премиера Наталия Гаврилица това е необходимо, тъй като налягането в молдовските тръбопроводи е спаднало до критична стойност, а газовите доставки през октомври се изпълняват едва до 67 на сто поради липса на договор с руския доставчик, предаде ТАСС.

Обявяването на извънредно положение е техническа процедура, необходима, за да се гарантира енергийна сигурност на страната. Молдова ще продължи преговорите с руския "Газпром" за нов дългосрочен договор за покупка на гориво, но е принудена да купи газ от алтернативни доставчици, за да преодолее енергийната криза, каза Гаврилица пред журналисти.

Политици се сбиха по време на TV дебат в Молдова (ВИДЕО)

Решението ще бъде внесено в парламента, който ще заседава днес следобед. Зам.-председателят на законодателния орган, мнозинство в който има Партията на действието и солидарността - Михай Попшой, увери, че депутатите ще подкрепят идеята, за да предоставят на кабинета лостове за управление на страната по време на енергийната криза.

Разпределителното предприятие "Молдовагаз" прикани населението да намали потреблението на това гориво заради малкото договорени доставки. До октомври са договорени едва 54 милиона куб. метра, а потреблението този месец надхвърля обемите, предоставяни от "Газпром".

Предсрочни парламентарни избори и в Молдова

"Молдовагаз" и "Газпром" удължиха изтеклия си предишен договор до края на октомври, докато траят преговорите. Този месец Кишинев внася горивото на пазарна цена - близо 790 долара за 1000 кубика. Властите обаче разчитат да се спазарят за цена 200-300 долара за 1000 кубика. Те заявиха, че са готови да обсъдят изплащането на исторически дългове и да отложат внедряването на европейски енергийни норми, засягащи инвестициите на "Газпром" в Молдова. Междувременно правителството в Кишинев отпусна 16 000 тона мазут от държавния резерв, за да бъде преодоляна кризата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА