Има ли опашки?

Неваксинираните здравни работници продължават да се тестват за COVID-19, за да могат да отидат на работа. В една от болниците в София и днес част от служителите дойдоха по-рано за смяната им, тъй като нямат зелен сертификат. 

Опашка за COVID тестове се изви пред "Пирогов"

„Лекар от спешно отделение извършва манипулацията, която трае 10 секунди. До 10-15 минути има резултат, след което здравните работници се допускат на работа. Ваксината е личен избор. Спешното ни отделение е разделено на 2 части – за заразени с коронавирус и за здрави пациенти. Всеки пациент в чистата зона подлежи на тест. За съжаление, в момента COVID отделението ни е запълнено на 100%”, заяви мениджърът на регистратурата в лечебното заведение Александър Илиев.


Заради изискването за зален сертификт за неваксинираните, още от сутринта пред пунктовете се образуваха опашки. На места, като пред “Пирогов”, вече има от обещаните от държавата безплатни тестове. А хората заплащат само 10 лева за медицинсктата услуга. Заради чакането обаче, много хора закъсняха за работа, а част от резултатие, излязоха положителни. В същото време, болници обявиха, че вече работят на ръба на силите си, а все повече от отделенията ставата само за Ковид болни.

В момента съм пред болница “Света Анна, където виждате - продължава засиления интерес и към ваксинацията. А много от хората тук признаха, че искат да се ваксинират, заради зеления сертификат. И  тази седмица администрация и медицински персонал в една от големите частни болници ще стигат до работните си места след антигенен тест. Условието важи за всички, които не са ваксинирани и нямат сертификат, че са преболедували.


Имунизационният център в „Пирогов“ вече работи с променено работно време. Желаещите да си поставят ваксина могат да го направят всеки ден от 08:00 часа до полунощ. Осигурени са 3 медицински екипа, които ще работят включително събота и неделя при удължено работно време.

Днес има наплив на желаещи за ваксинация, а интересът се увеличава защото вече и антигенният тест дава право на сертификат. 


„COVID отделението ни е запълнено на 100%. Правим максималното за нашите пациенти....ние сме обособили 2 части в нашето спешно отделение. Имаме ковидно спешно отделение, имаме и чисто спешно отделение. Всеки пациент, който влиза в чистата спешна зона, бива подложен на антигенен тест. След като видим резултата, той бива допуснат”, заяви Александър Илиев, мениджър на здравното заведение.

Неваксинираните служители се редят на опашка, за да платят по 10 лв. за бърз тест. Което прави по 30 лв. седмично, тъй като резултатът важи 48 часа.

„Няма конкретна причина да не се ваксинирам, но за момемнта просто се въздържам..Изчакваме, изчакваме от другата седмица да има безплатни тестове, което ръководството обеща. Така че се надявам да се облекчат тези мерки”, твърди Ани Пенева, вътрешно отделение.

Според други - да си платиш, за да отидеш на работа е абсолютно неприемливо. „Насила да ти налагат мерки, че нещо е добро”, посочва Венцислав Георгиев - общ работник.

 

 

Опашки за тестове се извиха и пред други болници, а пред пунктовете застанаха и хора, които не могат да стигнат до работа без сертификат. Лекари обаче са категорични - зеленият сертификат не само ще облекчи ежедневието ни, но и ще спаси здравната система от колапс.

„Няколко софийски болници вече нямат кардиологични отделения, при положение, че 65% от смъртността в България е сърдечно-съдова. Имаме болници със закрити кардиологични отделения, защото те вече са COVID отделения”, твърди кардиологът проф. Иво Петров. 

Не на последно място, твърдят медици, контролът дали мерките се спазват е повече от наложителен. „Локдаунът е най-малкото, което ще ни се случи. При данни - всеки седми в болница - починал, извинявайте аз не знам какво повече чакаме. Кои данни чакаме, от кои държави и от кои чипове чакаме?”, пита Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

Дали антителата на преболедувалите са по-добрият вариант от изграждане на антитела след ваксинация е въпрос на организъм, казват още експертите.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.