3 пъти повече машини пристигнаха в РИК-овете в страната

Начало на обучението за вота 2 в 1. Тестови машини вече пристигнаха в Районните избирателни комисии в цялата страна. Този път броят им е 3 пъти повече, за да достигнат до повече хора.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина на вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във Велико Търново машините за пробно гласуване този път са десет – по една за всяка община в областта. Едно от устройствата ще бъде поставено на входа на РИК. На него ще се симулира гласуване за вота две в едно.

„Всяка една от общините ще получи по едно такова устройство за гласуване и съвместно с РИК ще организираме по-мащабна кампания от предишните избори. Софтуерът по нищо не се различава, освен, че няма действителни имена на партии и коалиции, иначе ще бъде по същия начин”, обясни Николай Илиев – председател на РИК – В. Търново.

В софтуера е предвиден избор за какво да гласуваме. Само за президент, само за парламент или и за двете. Така, че избирателят трябва внимателно да прецени своя избор, защото после не може да се върне назад.

Българите зад граница ще гласуват в 760 секции в 68 страни

„Избирателният списък е само един. Вие се подписвате само един път. Ако упражните вота си частично, то няма да може да го допълните в рамките на изборния ден”, обясни още Илиев.

Мащабната информационна и разяснителна кампания започва от утре.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.