До момента официалните оплаквания до Софийския административен съд са 57

Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 21 октомври, касаеща зелените сертификати, предизвика вълна от недоволство, като гражданските жалби срещу решението на властите нарастват. Само за първите два дни на тази седмица постъпилите жалби в Административен съд-София са 57.

ИЗВЪН РЕГИСТЪРА: Преболедували вируса повторно остават без сертификат

Адвокат Александър Кашъмов обясни, че подобни жалби се получават и в други районни съдилища в страната и прогнозира, че техният брой ще се увеличава. Всеки гражданин, който се чувства засегнат от заповедта, има право на жалба, но дали тя ще бъде сметната за основателна, зависи от съда.

„По отношение на европейските стандарти има поне три критерия, на които тези жалби трябва да отговарят. Първият е да са основани на закона. Струва ми се, че в случая се отговаря на този критерий. Вторият - да бъдат защитавани, чрез намесата в правата на хората, права на други граждани или обществен интерес. Тук също има този баланс. Третият елемент на преценка е така наречената „пропорционалност”, която още известна по Европейската конвенция за правата на човека като „Необходимост в демократичното общество”. Тук също са необходими преценки”, обясни адвокатът.

В патова ситуация попадат 13-годишната Анна-Даная и семейството й. В края на август момичето, заедно с майка си и баба си, се заразяват с COVID-19 и биват приети в болница. След 14-дневната карантина, жените получават като документ от престоя си в болница епикриза и се прибират у дома. При повторно посещение на лечебно заведение след въвеждане на заповедта за зелените сертификати, майката на Анна-Даная трябва да заплати своя антигенен тест.

„Помолих семейния личен лекар да ми издаде сертификат за преболедуване на COVID-19. Тя обясни, че издава подобни сертификати единствено на ваксинирани хора, като епикризата не е достатъчно основание за получаването на такъв”, обясни майката на Анна-Даная.

Безплатни ли са антигенните тестове

Адвокат Александър Кашъмов коментира, че няма как една заповед да обхване всички възможни житейски казуси.

„Категорично тук става въпрос за дискриминация. Но да не забравяме, че нарушаване на човешките права съществува и в много случаи, в които се защитават други права на хората. Такива дела се водят не само у нас, но и в редица европейски държави, където и наложените мерки са много по-строги”, добави още той.

По думите на адв. Кашъмов, при евентуална отмяна на заповедта на здравния министър, всеки случай, подобен на този на Анна-Даная, ще бъде разрешаван индивидуално.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.