Битката с вируса през погледа на фотографа Симон Вартерян

12 дни в интензивно отделение с 15% шанс за живот - tова е кошмарът, през който преминава фотографът Симон Вартерян. Именно това го вдъхновява да създаде „Ръцете на COVID-19”, проект, разказващ целия път, през който е преминал той, с акцент лекарите в битката за живот в COVID отделенията.

ОТНОВО РЕКОРД: Близо 7000 нови случая на COVID-19 у нас

„Лечението ми започна на третия ден от констатиране на заболяването. През първите седем дни от престоя ми в болница нямах никаква информация за състоянието си и за това дали ще оцелея. Имах непрестанно главоболие, кашлица и единствено по корем можех да дишам”, разказва Вартерян.

Името на изложбата хрумва на фотографа именно в такъв тежък момент от престоя му в болница.

„Лежейки по корем, първото, което виждах от лекарите в защитни облекла, са ръцете им. После умората в очите им. Тези хора дават 100% от себе си, за да се борят за живота на пациентите. Същите усилия обаче се изискват и от тях. Лекарите на първа линия често трябваше да се борят повече от някои болни, които не вярват във вируса”, обясни още той.

Цели етажи в болниците се преструктурират в COVID отделения

Изложбата събира малко над 20 кадъра, които започват със снимки на интензивните отделения и символично завършват с поставянето на ваксина.

„Иска ми се тази изложба да бъде поставена на място, където ще се види от възможно повече хора. Да се докоснат до борбата на лекари и пациенти и да се научат да се пазят от заразата”, каза още Симон Вартерян и допълни, че въпреки усилията да се получи помощ от държавата за реализирането на проекта, отговор все още няма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.