Правителството отпусна 13 милиона лева за поръчката им

Изтича срокът за кандидатстване по обществената поръчка за закупуването на 1,6 милиона бързи неинвазивни антигенни теста, обявена от здравното министерство. Те ще бъдат достатъчни за тестването на учениците от 1-ви до 4-ти клас за един месец. Очаква се съвсем скоро всички видове неинвазивни тестове да бъдат разпространени във фармацевтичната мрежа у нас.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас, обясни, че цената, на която ще се предлагат те, ще варира около 15 лв.

Още 15 места могат да правят безплатно бърз антигенен тест

„Така нареченият тест „близалка” отнема около 90 секунди, а резултатът излиза в рамките на 10 минути. Важното е да бъде направен преди детето да се е нахранило и преди да си е измило зъбите. При другия вид неинвазивен тест се използват около 2 милилитра слюнка - там резултатът става ясен до 15 минути. И при двата вида точността на резултата е около 90-95%”, обясни Костов.

Емилия Паламаркова, преподавател в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, коментира, че най-предпочитан остава тестът тип „близалка”, като най-лесен и най-безопасен за употреба. Тя обясни, че тестовете ще се правят два пъти в седмицата - в понеделник и четвъртък.

Държавата купува над 1 милион тестове за учениците

„В понеделник по традиция в българските училища има „Час на класния”. Той ще бъде сложен като първи такъв. Молбата към родителите, които водят децата си на училище, ще бъде да изчакат 15 минути резултатите от тестовете, за да може, ако има болни, те веднага да бъдат изпратени вкъщи”, добави Паламаркова.

Преподавателят допълни, че учителите ще приемат и антигенни тестове, направени вкъщи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.