Това сочи справка в сайта на НЦЗПБ

Новият Делта плюс вариант на COVID-19 вече е у нас. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Той е с между 10 и 15% по-заразен от класическия Делта вариант, като според експерти е възможно до месец да доминира напълно в страната. Най-много инфектирани са установени в Бургас - четирима и в София - трима. Случаи има и в Стара Загора, Варна, Благоевград и Кюстендил.

Първоначалните данни показват, че ваксините остават ефикасни срещу новия вариант. Делта плюс вариантът вече е регистриран в 42 държави. В момента на него се дължат близо 10% от новите случаи във Великобритания.

Експертите все още не знаят колко време ще е необходимо вариантът да стане доминиращ у нас, но изхождат от опита с предшественика му.

„Специално при Делта варианта няколко седмици бяха достатъчни”, каза проф. Радостина Александрова.

Фактите за Делта плюс: Какво се знае за новия вариант на COVID-19

Близо 6000 новозаразени с COVID-19, броят на починалите остава висок

Стандартните тестове за коронавирус успяват да уловят новия вариант на вируса, казват от Центъра по заразни и паразитни болести. Няма обаче достатъчно данни за симптомите и клиничната картина.

„Начинът на протичане се изучава. Важното, което трябва да знаем, е, че ваксината задържа своята ефективност”, обясни проф. Любомира Гломб.

Анализът на цифрите след въвеждането на сертификати и затварянето на училищата дава лъч надежда.

„Наченки за поява на резултат вече има, защото този много стръмен ръст на нарастване на броя на заболелите може би се забавя”, каза Гломб.

 

Ако рязко не се спре предаването на инфекцията обаче, последиците могат да са катастрофални, смята проф. Радостина Александрова.

„България гори. И когато домът ти гори, е немислимо просто да стоиш в хола и да си вееш с ветрило. Тъжното е това, че при свободен достъп до четири ваксини, ние стигаме до момент, в който се оказва, че локдаунът е единственото разумно решение”, заяви тя.

Междувременно днес кабинетът за имунизации във Врачанската болница спря работа заради липса на желаещи да се ваксинират.

Наличните флакони от препаратите са върнати в здравната инспекция.

„Те са си в срок на годност. Дано бъдат употребени на друго място”, каза д-р Петър Керемедчиев, МБАЛ "Христо Ботев"- Враца.

На другия полюс е Монтана - една от областите с най-малко ваксинирани у нас. Там отскоро регистрират завръщане на доверието към препаратите.

„През последните две седмици се отчита доста засилен интерес от страна на всички възрастови групи”, обясни Елена Тодорова от РЗИ-Монтана.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.