Натискът върху лечебните заведения се увеличава

Натискът върху лечебните заведения в страната се увеличава. Многопрофилната болница в Казанлък е най-голямата общинска болница у нас. Тя обслужва пациенти от пет общини. Заради пандемията обаче се оказва в трудно финансово състояние. Разходите са увеличени с над 30%. Открита е дарителска сметка.

Директорът на лечебното заведение д-р Кети Манова обясни, че лечебното заведение в момента е преструктурирано заради големия брой болни, които се хоспитализират.

„Разкрити са пет отделения. Всъщност, те са преструктурирани и основната им дейност е закрита. Определени са с моя заповед за лечение на пациенти с COVID-19”, уточни д-р Манова.

По думите ѝ разликата между вълната на коронавируса в момента и предходната е съществена като протичане на заболяването и брой пациенти.

„Тя е предимно по отношение на това, че сега боледуват млади хора, в трудоспособна възраст. Заболяването протича по семеен тип. Пристигат цели фамилии - тежко болни с индикации за хоспитализация. Много бързо се задълбочава заболяването и бързо се развива дихателна и полиорганна недостатъчност”, заяви директорът. 

 

Д-р Манова се обърна с апел към всички, които могат да бъдат полезни на болницата с финансови средства. От днес се открива и дарителска кампания. „Обръщам се и към всички медици, работещи в извънболничната помощ, които могат да помогнат с дежурства. Всички фирми доставчици на консумативи и медикаменти да бъдат съпричастни”, призова тя.

Репортер: Георги Манев

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.