Делото беше образувано по жалби на някои партии

Окончателно контролните разписки от машините няма да влияят на резултатите от вота. Това реши Върховният административен съд. До тук се стигна, след като три от партиите обжалваха решението на ЦИК. 

ВАС казва в четвъртък дали разписките от машинното гласуване ще се броят ръчно

Точно преди седмица Централната избирателна комисия излезе с решение да се броят всички разписки от машините. А днес съдът реши - броене може и да има, но резултатите от него няма да се записват в протокол и така няма да влияят на резултатите от вота.

Съдът посочи, че единственият важен документ е финалният отчет с данните от машината. Така последната дума на съда за някои партии, като "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Продължаваме промяната", е победа. А за други - като ГЕРБ - без контролно преброяване на разписките може да има манипулация на вота.

Решението – ще се броят ли всички разписки от машините, отново отиде в ръцете на Централната избирателна комисия.

„Няма срок, може да го вземем и в изборния ден. Едно е ясно – броенето на разписките няма да се отрази на резултатите от вота”, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. От Комисията не приемат критиките, че са искали да създадат хаос. 

„Никой не е искал да има броене разписки с цел манипулации на изборните резултати. Нашите опасения са свързани с това, че това ще създаде напрежение в изборния процес, ще се върнем към опашките и проблемите, които възникваха, спомняте си „Арена Армеец””, припомни Томов.

Последната дума на съда отвори вратата за ново политическо напрежение. От ГЕРБ видяха опит за манипулация.

 

 

„Не знам какъв е този вой за броенето на квитанциите. Защо? Еми защото така им е угодно, защото манипулират софтуер, тези дето имат достъп до него - Радев и няколко приближени до него партии”, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък заподозряха опит отново да вземе решение за броене на всяка разписка. И призоваха – броенето да е само в 10-15 % от секциите.

„Хората на Борисов се готвят да върнат темата и да накарат ЦИК да постанови решение, с което да се извършва контролно броене във всички СИК. Категорично се противопоставяме срещу това. Това е опит да се хвърли сянка върху изборния процес”, категорична е Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Призив към ЦИК дойде и от „Демократична България“.

Изборно напрежение: Трябва ли да се броят всички разписки от машините?

„Очакваме ЦИК да приложи решението на съда разумно и да не се стига до нова ситуация на хаос”, посочи Надежда Йорданова.

А идея как да се гарантира все пак честността на резултатите от машината дадоха от „Продължаваме промяната“.

„Ако ЦИК има съмнение в честността на софтуера, то тогава начинът не е да кара едни изморени хора след 12-1 часа да броят хартиени преписки, а да извърши анализ на този софтуер”, смята Лена Бориславова.

За БСП броенето на разписките означава проверка, а не хаос.

„Не виждаме какъв хаос ще създаде. Средно в една секция ще гласуват около 250 човека, което реално отнема около половин час на комисиите да сравнят резултата от машината и този от разписките”, коментира Христо Проданов. От „Има такъв народ“ и ДПС днес запазиха мълчание по темата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.