Условието е да не сте в активна фаза на заболяването

От Министерството на здравеопазването заявиха, че хората с хронични и автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19 - условието е да не са в активна фаза на заболяването в момента на имунизацията.

Отпускат средства за закупуване на лекарство за COVID-19

Лекарите ще подписват допълнителен формуляр за пациенти със заболявания. Това съобщи заместник-здравния министър Тома Томов. Хронично болните вече ще могат да си поставят COVID ваксина, но под условие. "Възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро възпалително, остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания, на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", коментира Томов.

"Хората с автоимунно заболяване също биха могли да се ваксинират, но и при тях условието е заболяването им да не е в прогрес. В този случай трябва да се изчака затишие, след което може да се постави ваксина. Да не подценяват състоянието, в което са, и това, че не могат да получат ваксина. Да спазват мерките максимално, да ограничат контактите си, защото те са рискови", добави заместник-здравният министър Александър Златанов.

COVID-19: Нови правила влизат в сила от днес

Ваксините може да имат противопоказания само за хората, които са чувствителни към някоя от съставките, описани в листовката. Преди ваксинация няма да се изследва наличието на антитела, каза още Томов.

Източник: БНР