Лечебните заведения остават пълни

Черен рекорд по брой смъртни случаи от началото на пандемията досега. 334 са починалите от COVD за денонощие. От здравното министерство отчетоха, че при тази вълна по-малко заразени влизат в болница. Проверка на NOVA обаче показа, че въпреки това лечебните заведения са пълни. Рекордният брой смъртни случаи, следва високия ръст на заразените преди въвеждането на зелените сертификати, категорични са здравните власти. Те обаче отчитат още притеснителни тенденции. 

"Броят на заразените е с 30 % по-висок, заради новия вариант на вируса. Продължителността на новата вълна също е по-голяма от тези досега", коментира здравният министър Стойчо Кацаров. 

COVID-19: Новозаразените намаляват, расте броят на починалите

Сметките показват, че броят на починалите при тази вълна е по-малък спрямо общо заразените. Кога кривата на заболеваемост ще тръгне надолу зависи от това как се управлява процесът, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя добави, че ефектът от въвеждането на зелените сертификати е видим. 

Здравните власти дадоха отговор и на въпроса - докога ще можем да посещаваме различни обекти само с документ. Здравният министър обясни, че това ще се случи докато не се ваксинира 90 % от населението или докато страната ни не влезе в зелената зона по заболеваемост. 

Междувременно Стойчо Кацаров отчете по-малък натиск към болниците. По думите му седмичният брой хоспитализации е с 25 % по-малко, спрямо броя на заразените. 

Не отлив, а наплив на болни обаче отчитат от лечебните заведения. В болница „Света Анна” вече има шест етажа, които са предвидени изцяло за COVID пациенти, а в Кардиологичното отделение, което също е такава зона, местата постоянно са заети. 

Павлина Пенчева преди дни посреща рождения си ден в отделението. След диагноза COVID, последвал и спешен прием в болницата. Влошила се рязко, само за 2 дни домашно лечение.

"Почувствах много изтощена и започна една тежест в гърдите. Изумена съм от организацията и от това, което направиха толкова бързо лекарите", разказва тя. Днес Павлина е изписана. Тръгват си и другите две жени, настанени в нейната стая. Леглата обаче не остават празни за дълго:

"Изписваме 3-ма човека и вече имаме за прием още 5 в Спешно отделение. Буквално се получава листа на чакащи", коментира началникът на отделение "Клиника" в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова. 

Болници правят списъци за прием на пациенти с COVID-19

Началникът на отделението призна, че по заповед, трябва да имат 30 легла в отделението. Настанените болни в момента са със 7 повече. 

От въвеждането на зелените сертификати насам, броят на ваксинираните за денонощие плавно намалява. Днес на обяд, пред пункта за ваксинация на болница "Света Анна" нямаше нито един желаещ. А в УМБАЛ "Александровска" до обяд са поставили около 40 дози.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.