В писмо до католиците в Шотландия той изразява и съжаление, че не могъл да присъства на преговорите за климата COP26, които се провеждат в Глазгоу

В писмо, публикувано в четвъртък, папа Франциск предупреди, че времето за спасяване на планетата изтича, и изрази съжаление за отсъствието си от преговорите за климата в Глазгоу.

В писмото до католиците в Шотландия той посочва, че срещата на върха е предназначена да разгледа един от най-големите морални въпроси на нашето време - опазването на Божието творение.

"Времето изтича. Този случай не бива да се пропилява, за да не се наложи да се изправим пред Божия съд за това, че не сме били верни настойници на света, който Той е поверил на нашите грижи", пише Франциск.

Доклад: Глобалното затопляне ще унищожи икономиките на развиващите се страни

В писмото с дата вторник, но публикувано от Ватикана в четвъртък, понтификът казва, че се е надявал да вземе участие в преговорите за климата COP26, които се провеждат в Глазгоу.

Експерти: Лидерите не правят достатъчно за справяне с глобалните климатични промени

84-годишният папа е отявлен защитник на околната среда и е наричал изменението на климата "безпрецедентна заплаха", изискваща спешни действия.

Папа Франциск призова за световно разбирателство за климатичните промени

Кризисната среща на върха COP26, на която се борят за начини за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5-2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, приключва в петък.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС