Генералният директор Гебрейесус смята, че това е за сметка на ниската ваксинация в бедните държави

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина срещу коронавирус на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението. По време на днешния брифинг в Женева той определи като скандален факта, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надхвърлят шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи.

„Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре”, каза той.

Според Гебрейесус няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза. Изключение правят хората с отслабен имунитет.

Франция: Зелен сертификат само срещу трета доза

Той констатира, че държавите с най-висок обем на ваксинация продължават да се запасяват с още повече ваксини срещу COVID-19, докато в същото време държави с ниски доходи продължават да чакат.

Само две са държавите в света, които все още не са започнали ваксинация – Еритрея и Северна Корея.

COVID-19: Остава висок броят на починалите за денонощие

Генералният директор на СЗО припомни, че организацията си постави за цел до края на тази година да постигне не по-малко от 40% ваксинирано население срещу коронавирус във всички държави по света. За да бъде изпълнена тази задача, ще са необходими допълнително 550 млн. дози и в тази връзка важна роля играе международният механизъм COVAX, благодарение на който до момента в 144 държави и територии са доставени около 500 млн. дози ваксина. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС