Лидерът на БСП пое вината за лошите резултати

Нови политически трусове след изборните резултати. Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП. Тя определи изборния резултат на левицата като "катастрофален". Нинова отвори и фронт срещу служебното правителство, както и Инициативния комитет на Румен Радев.

Вигенин подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

Новината за оставката дойде от самата Нинова с изявление в партийната централа. Медиите нямаха право на въпроси. Според нея не само лошите резултати от изборите са причина за нейното оттегляне. Било и това, че от години в партията имало вътрешна опозиция, която работела за нейния разпад. Нинова отвори и нов фронт, като обясни, че е изненадана как оставката й била поискана служебният кабинет, в лицето на Антон Кутев, така и от членове на ИК на Румен Радев и Илияна Йотова.

Часове след като резултатите от вота класираха БСП на четвъртото място, лидерът на партията хвърли оставка.

„Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах. Поемам я и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия”, обяви Нинова.

Причините за случилото се с БСП Нинова коментира, че са заровени дълбоко и назад във времето. „Всичко започна с реформата в партията. Въвеждането на три мандата, ограничения за народни представители - лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция”, каза тя.

„Въвеждането на пряк избор на председател, даването на най-демократичното право в политиката на народа - да решава, на членовете на БСП - да си избират председател - всичко това отне от задкулисието в БСП възможността да слага "сламен" председател и да смята, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешната опозиция”, добави Нинова.

Атанас Атанасов подава оставка като председател на ДСБ

През годините, според нея, у хората оставало впечатлението, че в БСП се карат помежду си. Нинова мълчала за вътрешната опозиция в партията, които работела не във нейна полза.

„Мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Опозицията през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов”, уточни Нинова.

По думите ѝ машинният вот е затруднил избирателите на БСП, особено по-възрастните от тях. „Разбира се, че и COVID кризата се отрази и много хора се уплашиха да отидат да гласуват”, заключи председателят на столетницата. 

Христо Иванов и цялото ръководство на "Да, България" подават оставка

„Новата партия „Продължаваме Промяната”, които поздравяваме за успеха, отне по изчисления на социолози и политолози между 10 и 15% от БСП”, каза още Нинова.

За резултата от изборите имало и субективни причини. Нинова обаче е категорична, че поема отговорността изцяло. „От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява - това са хора, които от пет години го правят. Така наречената вътрешна опозиция...”, каза тя. И допълни, че членове, симпатизанти и подкрепящи партията пък не искали тя да се оттегли. 

Като „абсолютна изненада” Нинова определи факта, че оставката ѝ иска служебният кабинет, чрез говорителя си Антон Кутев. „Абсолютна изненада е и, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката”, допълни тя, като им предложи да не се занимават с партийно строителство.  

Ръководството на ВМРО подава оставка

Относно съставянето на кабинет, Нинова коментира, че е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев с покана за преговори. „Приехме я, в момента уточняваме как ще се срещнем. В този разговор си казахме, че първо ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат на експертни групи”, заяви лидерът на столетницата.

 

 

Какво предстои за БСП

Оттук нататък Нинова посочи, че БСП има да реши два въпроса. Първият - мандат за преговори за съставяне на ново правителство, а вторият - този за избор на следващ председател на партията.

Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Тогава трябва да бъде даден мандатът за водене на преговори за съставяне на правителство. Трябва да се свика и Конгрес - вероятно в началото на януари, който да констатира оставката. „До тогава съм председател. След това се избира заместник, който да организира и проведе пряк избор за следващ председател”, уточни процедурата Нинова.

След приемането на оставката й начело на партията застава един от заместниците, който трябва да организира избора на нов председател. 

Коментарите след оставката

Коментар на заявката на Нинова дойде и от Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова. Оттам, в позиция до медиите, заявиха, че не се намесват във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България и не искат ничии оставки.

"Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия. Всеки член на Инициативния комитет е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност. Категорично заявяваме, че Инициативният комитет не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия. Единствената цел на Инициативния комитет е подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова за победа на изборите за президент и вицепрезидент на Република България", се казва в разпространената до медиите позиция.

Отговор от служебното правителство дойде от премиера Стефан Янев.

„Не бих искал да тълкувам нейните думи и решения, които, надявам се, са взети напълно съзнателно и обосновано. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал, е да не коментирам политически решение и изказвания, които, от гледна точка на естеството на работа на служебния кабинет и от неговата непартийна представителност, не е необходимо да се влиза в такъв тип разговори. Нито да се разсъждава и анализира. Доколкото съм запознат – говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там”, обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

Говорителят на служебният кабинет Антон Кутев е дългогодишен член на БСП. Той коментира в социалните мрежи, че е поискал оставката на Нинова през личния си профил във Facebook, а не през служебния на правителството. И допълва, че това по никакъв начин не е позиция на кабинета. 

 

 

Останалите оставки

Първата оставка в БСП беше още вчера, когато Кристиан Вигенин се оттегли като председател на предизборния щаб. Оттегли се също цялото ръководство на ВМРО, които останаха далеч под 4-процентната бариера за парламент.

Оставки имаше и вдясно - Атанас Атанасов се отказва от председателския пост в ДСБ, а  Христо Иванов подаде оставка в „Да, България”.

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК