Това ще бъде разрешено с нова заповед

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни, пишат от МОН.

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от I до IV клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали. Междувременно в МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със споменатата заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

Засега безплатните тестове, поръчани от държавата, стигат само за учениците от 1-ви до 4-ти клас.  Количествата тестове, с които разполага в момента държавата, ще стигнат за следващите две седмици, но само за изследване на малките ученици в страната, изчислиха от просветното ведомство. А от здравното министерство пуснаха нова поръчка за доставка на над един милион теста.

Докато не се осигурят достатъчно безплатни количества за всички ученици, от МОН дават "зелена светлина" за връщане и на децата над 5-ти клас, но техните тестове ще трябва да купят с пари от бюджета на самите училища.

 

 

В столичното 108-мо училище имат готовност сами да купят тестове, за да могат и големите им ученици по-бързо да забравят за онлайн уроците. Но при едно условие.

„Това ще трябва да бъде за наистина кратък период от време, защото разходите по овладяване на кризата и всичките мерки за безопасност в училището и дезинфекцията, наистина изразходваме много пари”, обясни Лилия Тодорова.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как се тестват децата в училище (ВИДЕО)

Директори искат и подробности за вида тестове, които ще могат да поръчват и дали те трябва да са същите като на малките ученици.

„Със сигурност това ще бъде нещото, което ще наклони везната в това родителите да дадат или не съгласие”, смята директорът на 108 СУ "Никола Беловеждов".

Тази сутрин в училището са тествали децата от начален етап за втори път. Отчита се ръст на родителите, даващи съгласие за изследване. Така от днес още 60 деца са обратно в класните стаи. До следващото тестване в четвъртък очакват броят им да се увеличи още.

В един от класовете само 5 деца все още са пред компютъра по време на часовете. А учителите преподават в така наречената хибридна форма.

„Трябва да бъдем особено внимателни, да виждаме дали в момента те реагират на това и ни чуват. И ако има нещо, да го коригираме”, обясни Райна Спасова.

Заради забавянето в доставките на тестове, в няколко области у нас днес беше първият ден обратно в клас за най-малките ученици. В едно от училищата в Мездра се върнаха по-малко от половината деца. Родителите също са доволни, че децата им ще се срещнат отново с учители и съученици.

По данни на образователното министерство до момента у нас са тествани над 52 000 деца от 1-ви до 4-ти клас. Положителните проби за коронавирус са едва 15.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.