Освен това от бизнесите ще се изисква да покриват разходите, направени от работниците в дистанционната работа

Португалия стана родина на най-благоприятния закон - на работодателите се забранява да търсят служителите си в извънработно време. Това е част от законодателство, регулиращо работата от вкъщи.

Съгласно новите правила, на работодателя може да бъде наложена глоба за нарушаване на закона. Освен това, шефовете вече няма да могат да контролират служители, които работят от разстояние. Португалските депутати обаче отхвърлиха предложение за узаконяване на т. нар. "право на изключване" - законното право да се изключват служебните чатове и устройства след работно време.

Освен това, от бизнесите ще се изисква да покриват разходите, направени от работниците в резултат на преминаването към дистанционна работа. Това важи за сметките за ток или интернет.

Приетите изменения на трудовото законодателство на републиката няма да се прилагат за компании с по-малко от 10 служители.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.