Идеята е на образователното министерство

Oт Министерството на образованието предложиха вариант, в който децата от 5-ти до 12-ти клас също да се върнат в училище, но ако тестовете се плащат от бюджета на училищата. Според изчисления на директори, средствата ще стигнат за не повече от месец, след което ще се наложи учениците отново да се върнат вкъщи. От Синдиката на българсите учители настояха да бъдат отпуснати допълнителни средства на училищата, за да могат да купуват тестовете.

Сега училищата закупуват със свои средства тестовете за персонала и учителите. Директори изчисляват, че парите няма да им стигнат и за изследвания на част от учениците.

„Имам сериозни опасения колко време едно училище би могло да самофинансира подобрен тип тестване. Така може да се стигне до там училища да потърсят помощ от родителите, за да не се налага да учениците отново да минават онлайн. Това създава неравнопоставена среда, защото ако едни родители имат възможност да платят този тест, други родители няма да имат тази възможност. Училището е за всички и то трябва да бъде безплатно”, коментира Александър Чакмаков, зам.-директор на 93-то СУ „Александър Теодоров- Балан”.

МОН обяви кога големите ученици се връщат в клас

Реакция дойде и от Синдиката на българските учители. От там посочват, че учебните институции не трябва да бъдат натоварвани с допълнителни излишни разходи. Подобно разпореждане би довело до хаос и демотивация за учителите.

Образователният министър не даде категоричен отговор ще остане ли предложението в сила.

 „Социалните парньори имат техните резерви и затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти като основният принцип е ясен - приоритет са първи и четвърти клас и за тях тестове има. Няма обаче прогноза кога ще има достатъчно тестове и за големите. На дистрибуторите им трябва време да осигурят такова количество бройки. След като вече се опарихме един - два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим”, коментира министър Николай Денков.

Експерти предупредиха, че пълните училища крият риск.

 „Ако се върнат наведнъж, подозирам, че ще имаме в този сезон отново пик, защото времето става студено, вентилацията в класната стая няма как да бъде винаги максимална, така че това е предизвикателство”, обясни специалистът по белодробни болести д-р Александър Симидчиев.

Въпреки че според последния анализ на здравните власти страната ни излиза от пика на четвъртата вълна, натоварването към системата и медиците не е спаднало, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„При нас все още не се усеща намаляване на натиска. Напротив. Поне при мен 90% от пробите, които назначавам са положителни. В тази битка ние сме единствените в окопите. Нашето лекарско съсловие - ние останахме сами”, допълни още тя.

Това, което продължава да притеснява медиците е високата смъртност на фона на спада на новозаразените.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.