Седем кандидати се борят за президент

В Чили започна гласуването на президентските и парламентарните избори. Избирателните секции отвориха в 08:00 ч. местно време и ще останат отворени до 18:00 ч.

За висшия държавен пост се борят седем кандидати. Според социологическите проучвания бившият лидер на студентските протести Габриел Борик, който се кандидатира от лявата коалиция "Аз одобрявам достойнството", и ултраконсервативният политик Хосе Антонио Каст от дясната Републиканска партия са смятани за фаворити в надпреварата. След тях се нареждат Ясна Провосте от Християндемократическата партия, която беше министър на образованието в правителството на президента Мишел Бачелет, кандидатът на управляващия алианс Себастиан Сичел и дясноцентристът Франко Паризи, който прекара цялата си предизборна кампания в САЩ.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи подкрепата на повече от 50% от избирателите. Социологическите проучвания показват, че подобен резултат на вота в неделя е малко вероятен. Ако никой от кандидатите не получи необходимия брой гласове, на 19 декември ще се проведе втори тур.

Сегашният държавен глава Себастиан Пинера не може да се кандидатира, тъй като конституцията на страната забранява заемането на най-висшия държавен пост за два последователни мандата.

Освен президент чилийците ще трябва да изберат 155 депутати и 27 от 43 сенатори. Право на глас в страната имат 14,5 милиона души. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС