49 души са настанени в хотел в „Аспарухово”

Продължава разследването на големия пожар в старчески дом в село Рояк. При инцидента загинаха 9 души. По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Предполагаемата причина за случилото се е късо съединение в помещението, в което се намират бойлерите.  

Голям пожар в старчески дом, жертвите са девет (ВИДЕО)

Огънят бързо е бил овладян от пристигналите на място пожарни автомобили. Обитателите на дома са били евакуирани. 49 от тях са настанени в хотел в „Аспарухово”.

Сред първите очевидци на горящия дом е Артидже Рафет. Тя разказва, че картината е изглеждала потресаващо. „Видях първо пламъците, които бяха доста големи и чух как хората викат за помощ”, каза Рафет.  

Нейният син и негови приятели са влезли геройски в огъня, за да се опитат да спасят възрастните хора. „Те бяха в ролята на спасители и сме благодарни на тях. Синът ми и приятелите му са извели шест трупа, каза тя.

Малко след това на помощ идват и още местни хора, които заедно с пожарникари и полици успяват да изведат невредими по-голямата част от обитателите на дома. „Успешно изведохме повечето домуващи. Имаше пушек, дишаше се трудно”, каза кметът на Рояк.

Въпреки че огънят е бил овладян бързо, девет души губят живота си в пламъците. „Пожарът е локализиран за около 5-6 минути, но за съжаление от димните газове и топлинното въздействие на дима, хората са загинали”, заяви гл. инспектор Валентин Николов - началник на РСПБЗН – Дългопол.

Униформените работиха през цялата нощ, за да установят причините за случилото се. „През цялата нощ имаше полиция. Телата на загиналите са извозени в Съдебна медицина”, каза ст. комисар Атанас Михов - директор на ОД на МВР – Варна.

За щастие, оцелелите обитатели на дома са изведени невредими и са настанени в близкия общински спортен комплекс. „Всичките настанени от снощи 48 души са обгрижени и нахранени”, каза Милена Мазурик - управител на дома за възрастни хора в с. Рояк.

Днес обаче селото скърби заради трагедията.

Близки на починалите събираха информация за свои роднини цяла нощ. Живко Пенчев е един от тях. „Дойдох да потърся, дали е между живите. Благодарение на вашето съдействие разбрах, че е починал”, каза той.

Хрисимира Милкова от Шумен също разбрала за пожара от телевизията. „Научих от вас. Една приятелка ми се обади и каза да си пусна телевизора и научих, че Домът, където е настанена майка ми, гори”, коментира тя.

Майката на Хрисимира, която е с тежка форма на Алцхаймер, е била на третия етаж, където са деветте жертви на пламъците, но е била изведена. Проблем пред дъщеря й се оказва намирането на нова, подходяща социална институция.

Докато Хрисимира търси подходящ дом за майка си социалните служби от Дългопол са настанили жената и всички обитатели на изгорелия дом в общински хотел, където можело да останат, докато се намери алтернатива. „Условията са отлични. Разговарях с хората. Чувстват се добре, но са стресирани от това, което се е случило в дома в село Рояк”, заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Случилото се е най-вероятно, заради късо съединение. „Чу се пращене и миризма. Нищо не се виждаше. Излязох. Успях да отворя прозореца, защото имаше задушаващ дим. Даже още ми е лошо. Според мен е станало късо съединение, защото нещо пращеше и замириса на кабел”, каза един от обитателите на дома Васил Василев.

Заради трагедията в община Дългопол беше обявен ден на траур.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.