До момента бяха извършени редица огледи на мястото на трагедията

Все още се изяснява окончателната версия за пожара в старческия дом в село Рояк. При инцидента загинаха девет души. До момента бяха извършени редица огледи на мястото на трагедията. По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Основната версия, по която работят разследващите, е техническа неизправност на електрическата инсталация. Предполага се, че именно това е причинило пожара. Аутопсиите на загиналите показват, че смъртта им е настъпила вследствие на вдишания токсичен дим.

Голям пожар в старчески дом, жертвите са девет (ВИДЕО)

Вече повече от денонощие оцелелите от пожара са настанени в общинския спортен комплекс в село Аспарухово. По думите на управителя на дома на новото място се полагат необходимите грижи за възрастните хора.

Разкази на спасените при пожара в старческия дом в село Рояк

Оцелелите на този етап са в добро здравословно състояние. „Организирахме екип от 12 социални работници, които посетиха общинския комплекс, в който те бяха настанени. Бяха изготвени индивидуални оценки за всеки от тях. Социалните работници разговаряха поотделно с всеки от възрастните хора, така че да определят какъв статус имат те и да се прецени къде, какви възможности има да бъдат настанени”, каза  Димитричка Кънева от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”-Варна.

„Девет от лицата могат да бъдат настанени в дом за стари хора във Варна, петима могат да бъдат настанени в Дома за лица с физически увреждания в Бяла. Разговаряхме с кмета на Дългопол. Той увери, че хората могат да останат в общинския хотел, докато се намери алтернатива за останалите хора”, добави тя.

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство, образувано във връзка с пожарa..

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, както и поради значимостта му за обществеността, надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна поема методическата и организационна помощ при воденето на разследването. Целта е качествено изпълнение на действията по доказване и документиране на всички факти и обстоятелства по случая в определените от закона срокове, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.