По думите на Кирил Топалов свирепа омраза се насажда от медиите им към нашата страна

"Правилна е идеята да се развиват бизнес отношения с Македония, но не би трябвало преговорите за влизане в ЕС да се обвързват само с това. Общата история не може да бъде подлагана на коментар, защото тя съществува. Не можем да приемем, че Самуил не е бил български цар, нито пък че Кирил и Методий не са създали азбуката, или че Гоце Делчев не е бил българин. Има червени линии, които не бива да се пресичат". Това заяви в студиото на "Твоят ден" дипломатът проф. Кирил Топалов.

По повод инцидента на АМ "Струма", при която загинаха 45 македонски граждани, той сподели, че нощното каране на автобуси е абсолютно неправилно, организмът се насилва, което води до много бели нощно време. "Трябва да се помисли такива превози да пътуват само денем. Спестяването на ден коства човешки животи", коментира Топалов.

Барлакоски: Проявата на доверие между България и Македония трябва да е ежедневие

По думите му свирепа омраза се насажда от медиите им към нашата страна. "Това е резултат от цялостната политика там. Националната им идентичност се създава чрез омраза към България вече 75 години", смята Топалов.

Той прикани да не си затваряме очите за антибългарската пропаганда, но и да се развиват бизнес отношенията между двете страни. "Проблемът може да се преодолее постепенно", уверен е Топалов.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.