Коментар на Лидия Шулева и Ивайло Калфин

Безработицата за октомври месец е рекордно ниска- с около 76 хиляди по малко, отколкото по същото време през миналата година. Това каза в ефира на „Твоят ден” бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева. По думите й икономическите тенденции у нас са добри.

„Всяка година безработицата през октомври се увеличава, това се дължи на голямата временна заетост през летните месеци. След като тя приключи е нормално да има ръст на безработицата. Възстановяването на икономиката обаче започна. Данните показват по-ниска безработица с 0,9% спрямо 2019 години преди пандемията. Наема се и повече работна ръка. 76% от новопостъпилите заявления за заетост са в промишленото производство, което е добър знак”, коментира още тя.

Различно мнение изрази Ивайло Калфин. Той обясни, че сравнението с европейските страни по икономически показатели не е толкова добро за България.

България получава над 139 млн. евро от ЕС за справяне с COVID-19 кризата

„Според европейските доклади в повечето страни има увеличение на заетостта и намаляване на безработицата- у нас е обратно. Евростат отчето 4% ръст на икономиката в България, което изглежда добре, но е едно от най-ниските нива в Европа”, допълни той.

Мерки, които да се вземат в това отношение обаче не липсват, като отговорни за това ще са новите управляващите, смятат експертите.

„Трябва да се помисли за преквалификация на хората над 55-годишна възраст. Това е резерв, който остава неизползван”, смята Шулева. Стабилно правителство у нас ще доведе и до повече икономическо спокойствие, според Ивайло Калфин.

„Част от мерките, на които трябва да се обърне внимание са помощи за отопление, мерки за определяне на домашната консумация на електроенергия, не само за най-бедните, повишаващи се помощи за самотните родители и редица други”, каза още Калфин.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.