Те ще вземат ДНК материал от близките на загиналите, както и документи на изгорелия автобус

Екип от шестима следователи и прокурори от България се очаква да пристигнат днес в Скопие. На място те ще вземат ДНК материал от близките на загиналите. Така по-бързо ще може да се извърши идентифицирането на жертвите.

Ще бъдат поискани и документи, свързани с изгорелия автобус.

Най-вероятно трябва да бъде организиран разпитът на пътниците от останалите три автобуса, както и на шофьорите.

Двамата граничари, които са допуснали излизането на автобуса от страната, вече са уволнени. Началникът на смяната най-вероятно ще получи дисциплинарно наказание.

„Фирмата „Беса Транс” притежаваше лиценз за превоз и транспорт. Вчера транспортният министър отне това разрешително”, обясни пред NOVA вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски.

„От проверката стана ясно, че катастрофиралият автобус на практика няма лиценз”, продължи той.

По думите му в работата на митническите служители има пропуск.

„За това ще трябва да се носи отговорност. Те вече са отстранени от работа”, каза Спасовски. „Всеки, който допуска подобни пропуски, особено пък когато има човешки жертви, ще трябва да понесе цялата отговорност.”, каза Оливър Спасовски.

Инцидентът на „Струма”: Уволниха двама митничари в Северна Македония

„Имаме документацията от излизането, с която са проверени шофьорите, пътниците, самият автобус. Единственото нещо, което е пропуснато да се провери, е, че този автобус няма регистрация в лицензионния регистър. Това трябва да се провери от митническата администрация”, обясни Спасовски.

Относно вероятността за 8-ми оцелял, той обясни, че това може да се провери от българските власти.

„Там има данни за това, кои са влезли на територията на България. Има списък на пътниците. Всичко това трябва да се потвърди детайлно”, каза Спасовски.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.