Ще са необходими седмици, за да се разбере въздействието му, обясни организацията

СЗО предупреждава да не се ограничават пътуванията заради новия вариант на COVID-19 B.1.1.529. Това заяви организацията на спешна среща, свикана заради открития опасен щам в Южна Африка.

"СЗО препоръчва на страните да продължат да прилагат основан на риска и научен подход при прилагането на мерки за пътуване във вид на предупреждение", заяви говорителят Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

ЗАРАДИ ОПАСНИЯ ЩАМ: Извънредно заседание на СЗО, експерти отиват в ЮАР

Световната здравна организация обясни, че на изследователите ще им трябват "няколко седмици", за да разберат въздействието на новия вариант на COVID-19 B.1.1.529, открит в Южна Африка. "Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите и какво потенциално означават те за това колко трансмисивен или вирулентен е този вариант", коментира още говорителят на СЗО.

Експертите на СЗО свикаха спешна виртуална среща, за да определят дали B.1.1.529 трябва да бъде класифициран като вариант, представляващ интерес, или като вариант, пораждащ безпокойство.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Източник: БГНЕС