Обсъждат цената да е за време

Обсъждат цената на билета за градския транспорт в София да е за време. Очаква се и поскъпване с около 60 стотинки. Различните политически сили в Общинския съвет предлагат различни тарифи - от билет за 30 минути до такъв за 90 на цена от 1.60 лв. и 2.20 лв. Има и друга идея - превозните документи да са за 40 и 90 минути и да струват съответно 1.60  и 2 лв.

Обсъжда се и да се сложи край на чакането на опашки за валидиране на електронните карти всеки месец.

Обмислят важни промени за ползването на градски транспорт в София

За да пътува с градския транспорт, на Нели Сюлейманова всеки месец й се налага да чака на опашка пред някой от пунктовете на Центъра за градска мобилност.

„Да отпаднат всичките административни процедури, които в момента карат пенсионери, хора с увреждания и ученици да показват лични карти, студентски книжки, заверени семестри, телкове и какво ли още не”, предлага общинският съветник Борис Бонев.

Колкото до билетчето за време, част от общинските съветници предлагат да е за 30 и 60 минути, но и при валидиране в последната минута, да важи, докато пътникът е в превозното средство. Ако се приеме билет за 40 и 90 минути, минута след края на периода пътникът ще се води нередовен.

„Всички градове, в които има добро качество на градския транспорт, фокусът винаги е върху дългосрочните абонаментни карти. Нашата цел е повече хора да използват градския транспорт”, каза още Бонев.

И още от предложенията – да се въведе годишна карта за младежи до 26 години за всички линии на цена от 200 лева. Всички те ще се обсъждат в рамките на месец. При постигане на консенсус в Общинския съвет се очаква да влязат в сила през февруари догодина.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.