Кацаров даде информация и за тестовете за учениците

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка, който се очаква да бъде разпространен не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година”. Това обяви пред журналисти здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му въпросната опаковка е предвидена в договор с Pfizer.

Той даде подробности и за тестовете за учениците.

„Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим. Закупихме и вече сме предоставили на МОН 1,5 милиона теста. Имаме по предишната ни обществена поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склада, но 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с управителите на фирмите, които са спечелили поръчките. Те самите казват, че най-късно до този петък биха пристигнали, но не могат да дадат гаранции, защото тестовете се намират на различни митници в Европа. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста, със срок на доставка до 9 декември. Тоест общо са договорени 4,8 милиона щадящи теста. От тях на Министерството на образованието са доставени 1,5 милиона и 200 000 са в склада. По наша оценка тези тестове биха стигнали поне до средата на януари. Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас”, каза Кацаров.

„Според мен децата от 8 до 12 клас биха могли да се изследват с тестове за големи хора. Ние имаме такива налични тестове, можем да им ги предоставим веднага”, каза Кацаров. „За възрастни имаме много тестове, достатъчни за всички деца за 2 месеца”, каза още здравният министър.

Запитан дали е възможно децата да се върнат на училище без тестове, Кацаров обясни, че това може да се случи, ако не получим доставките на тестове и ако експертите преценят, че рискът не е прекалено голям за учителите и учениците, или за противоепидемичната обстановка в страната.

Здравният министър коментира и новата заповед и мерките за пътуване.

„Мерките са затегнати, не са разхлабени”, заяви министърът. „Достатъчно строги мерки са наложени срещу Омикрон. Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде ограничено. Всяка мярка се преценява. Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това не би предпазило страната ни от навлизане на новия вариант”, допълни той. И отново призова хората да се ваксинират.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.