ББР: Банката е стабилна и се управлява прозрачно

Нов сблъсък по оста ГЕРБ - служебното правителство и Кирил Петков. Този път заради Българската банка за развитие. От партията на Бойко Борисов изнесоха данни, че изпълнителният директор на банката взимал по 17 000 лева заплата, плюс бонуси.

ББР: Банката е стабилна и се управлява прозрачно

Цанко Арабаджиев е директорът на Българската банка за развитие, чиято заплата според ГЕРБ месечно е 17 хиляди, плюс 2 хиляди бонус. Заради негово учасите в инициативата Три морета, обаче, получавал още 13 000 евро. Така общият му доход ставал около  45 хиляди лева, изчисляват от партията. Другите членове на Съвета на директорите в държавната банка също получавали двуцифрени заплати всеки весец, казват от ГЕРБ. Според хората на Борисов въпросът не е в законността на възнагражденията.

 „Тук не говорим за нарушение, за да го адресираме до институциите. Тук става за морално етичен казус въпроса”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

И припомниха изказване на Кирил Петков от юли, когато самия той говореше за заплати и искашие оставки в банката.

Рокадите и скандалите около Българската банка за развитие започнаха в момента, в който Кирил Петков беше назначен за служебен министър на икономиката. Изнесените от него през юли данни за заплати в банката бяха за около 60 000 лева месечни възнаграждения. Днес Петков не беше открит за коментар.

ГЕРБ: ДКК и ББР имат договори за милиони с адвокатска фирма, свързана със „Сиела Норма”

Пред NOVA, председателят на Надзорния съвет на банката Валентин Михов, обясни, че заплатите сега са много по-ниски, отколкото са били при предишното управление.

„Това е политическа атака на ГЕРБ. Заплатите са намалени на половина в сравнение с преди”, каза той.

А между ГЕРБ и настоящото правителство продължи и размяната на обвинения заради другата държана компания - ДКК. Икономически министър Даниела Везиева отново повтори, че никой не е обсъждал с нея освобождаването на Ваня Караганева.

„Не знам кой на кого е вдигнал мерника, това което изглежда като начин на поведение е по-скоро защита на стария модел на управления и нежелание за промени в управление на ДКК”, каза Везиева.

ГЕРБ: Активите на ББР са спаднали с 500 млн. лв., директор вероятно взима 45 000 лв. месечно

„Старите порочни модели могат да са оправдание до едно време. Служебното правителство управлява от март. Везиева е от няколко месеца и отговорността да се прехвърли върху някой друг е удобна теза е, но тя е принципал и надявам се ще вземе адекватин решения”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Даниела Везиева уточни, че е разпоредила проверка на документацията по казуса с назначението и освобождаването на Ваня Караганева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.