Членът на Борда на директорите Цанко Арабаджев е бивш кандидат за депутат от ДБ, казват още от партията на Борисов

Активите на Българската банка за развитие са спаднали с половин милиард лева, а един от директорите в нея вероятно взима по 45 хиляди лева месечно. Това обявиха от ГЕРБ като уточниха, че въпросният директор и член на борда на банката е Цанко Арабаджиев, който е бивш кандидат за депутат от „Демократична България”. От своя страна служебният министър на финансите Валери Белчев коментира, че въпросът е обсъждан, но с уговорката, че заплатите в Банката за развитие не са в неговия ресор, не са и бюджетен въпрос.

„За последната половин година активите на Българската банка за развитие не просто не са се увеличили, те дори не са останали същия размер. Имаме спад от почти половин милиард лева. Близо 4 млрд. лева в края на първото тримесечие на 2021 г., 3,5 млрд. - към края на третото тримесечие”. Това заяви Димитър Вучев от ГЕРБ на брифинг в сряда.

„Сериозни спадове има в почти всички пера в баланса на банката”, категоричен бе той. По думите няколко от тях са по-притеснителни. „250 млн. лв. спад на банката и нейните парични средства – това показва една декапитализация. Ликвидността, паричните средства, с които разполага банката, е спаднала с 200 млн. лв.”, посочи Вучев.

„По същество банката трябва да предоставя кредити на бизнеса. Отпуснати са 55 кредита за периода от 25 май до днес. 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на банката. Едва 8 кредита е предоставила самата банка. Това е промяната в нея", добави той.

ГЕРБ с обвинения срещу уволнената шефка на ДКК

„Бордът на директорите на ББР се състои от четирима души. Първият е Цанко Арабаджиев, който през август и септември е получил възнаграждение около 17 125 месечно. В допълнение към това той получава и по 2000 лв. месечно от Фонда за капиталови инвестиции. Той е представител на държавата и на банката в бордовете на инвестиционния фонд към инициативата „Три морета”. В тази връзка задаваме въпроса: Вярно ли е, че там получава допълнително възнаграждение в размер на 13 000 евро месечно? Ако това е така, то месечната сумарна сума, която получава, е в порядъка на 45 000 лв. месечно”, заяви Любомир Талев.

„Арабаджиев е бивш кандидат за депутат от ДБ като самият той признава, че е поканен лично от Кирил Петков и то преди да бъде назначен за министър. Това хвърля допълнителна светлина защо Петков толкова бързаше с исканията си за одобрение пред БНБ на назначенията, дори преди да е станал министър в нарушение на Конституцията”, каза още той.  

По думите му Арабаджиев е уволнен от друга банка, а ВАС потвърждава уволнението с мотивите, че оценката за работата му е незадоволителна, не умее да работи в колектив, нито да управлява кредитни сделки и да отчита движението им. „Осъден е с изпълнителен лист да плати на бившия си работодател 17 377 лв., които досега не е ясно дали е декларирал пред БНБ и пред инвестиционния фонд „Три морета” и дали Арабаджиев, по подобие на Кирил Петков, не е подписал декларация с невярно съдържание”, добави Талев.

ГЕРБ: ДКК и ББР имат договори за милиони с адвокатска фирма, свързана със „Сиела Норма”

„Вторият член на Съвета на директорите е Владимир Георгиев. През август и септември той е получил по 15 625 лв. заплата в банката. Той се е назначил и в дъщерното дружество "ББР Микрофинансиране", от което е получил допълнително 1000 лв. през август и 2000 лв. през септември”, посочи още той.

„Другите двама членове са Живко Тодоров и Крум Георгиев, които също получават сериозни суми от банката. Те взимат съответно по 24 651 лв. и 17 125 лв. месечно. Тодоров е получил от дъщерното дружество „Национален гаранционен фонд” допълнителни 6000 лв. за август и 5700 лв. за септември. Крум Георгиев е взел от "ББР Лизинг" допълнително 1145 лв. за август и 1989 лв. за септември”, заяви Любомир Талев. И добави: „Ако в резултат на всичко това достигнем до извода, че възнагражденията на новите директори са малко по-ниски от тези на досегашните, това се дължи на простия факт, че новите директори не получават бонуси. А това е така, защото през разглеждания период ББР генерира загуби, а не печалби, каквато е основната функция на всяка една банка”.

„Не искам в никого да остава грешното впечатление, че данните, които изнесохме за заплатите, касаят някакво извършено престъпление. Тук не говорим за нарушение, за да го адресираме до институциите. Тук става въпрос за морално етичен казус. Морално етичен, защото това говорене, ако си спомняте, беше основата, темела, върху който се базира цялата предизборна кампания на Кирил Петков и Асен Василев. Ние просто показваме промяната как се е случила – явно някои неща се харесват и се оставят непроменени", каза Георг Георгиев.

ГЕРБ: Срокът за подновяването на маркировката на „Струма” не е спазен

По-късно на брифинг служебният финансов министър Валери Белчев коментира обвиненията на ГЕРБ.

„Нямам данни за това какви са заплатите в ББР. Това не е мой ресор нито бюджетен въпрос. Темата за възнагражденията в държавния сектор и най-вече на мениджърските нива започна да става актуално в последните месеци. Няма да крия, че сме обсъждали въпроса, но решението да се направи нова методика за изчисление на тези възнаграждения трябва да бъде дело на редовно правителство”, каза той.

ББР: Банката е стабилна и се управлява прозрачно

По-късно с позиция излязоха и от Българската банка за развитие. Банка се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция, заявяват от ББР в писмена позиция до медиите.

„От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева", се казва още в позицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.