Благоприятно въздействие методът има и върху нервната система

Лечение на тялото и духа предлага нетрадиционният метод Вим Хоф. Потапяне в ледени води и излагане на минусови температури оказва се носи редица ползи за организма. За пръв път Вим Хоф идва в България през 2019 година, като от тогава са проведени 12 семинара, с над 400 души участници. Методът съчетава в себе си три компонента- техника на дишане, постепенно излагане на студ и медитация. Това каза в ефира на „Социална мрежа” инструкторът Ана Грозданова. По думите й тялото има възможност да се адаптира към стресовите условия.

„Техниките по метода се отразяват изключително добре на нервната системата, тъй като чрез дишането можем да я контролираме. Намаляват се възпалителните процеси в тялото, засилва се матаболизмът. Повишават се и хормоните на щастието. Има проучвания, които показват, че Вим Хоф има благоприятно влияние върху депресивни състояния”, обясни инструкторът.

Влизането в ледени води обаче не трябва да се практикува без подготовка, обясни Грозданова и добави, че около две минути среща със студа са достатъчни да се премине от състояние на стрес в покой, извличайки ползите за организма. „Техниката помага да намерим комфорта в дискомфорта. Усвоявайки това можем лесно да го прилагаме към всякакви ситуации от ежедневието ни”, каза още инструкторът.

Вим Хоф е подходящ почти за всички, като противопоказания има за хората със сърдечни заболявания, високо кръвно, епилепсия, както и бременни и кърмещи жени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.