Вижте законовите възможности

Какви са възможните дейности спрямо закона, ако не ви достига стаж за пенсиониране, може ли да се заплатят пенсионните осигуровки със задна дата и за каква сума става въпрос, ако евентуално предприемем такива стъпки, отговаря Тодор Капитанов - създателят на www.mywork.bg. Условията, на които трябва да отговарят лицата, за да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, са посочени в Кодекса за социално осигуряване, пише pariteni.bg.

По въпроса за плащане на пенсионни осигуровки със задна дата, трябва да знаете, че това е възможно само в случай, че за минало време сте упражнявали дейност, за която сте подлежали на осигуряване за своя сметка (самоосигуряващо се лице, земеделски производител и др.). Ако това обстоятелство съществува, информация за плащане на задължения за минал период и съответният размер на осигурителните вноски трябва да потърсите от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по местоживеене.

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Финансовият министър с разяснения за бюджета (ОБЗОР)

С разпоредбата на чл. 9а, ал. 1 и ал. 2 от КСО са предвидени възможности за зачитане на осигурителен стаж при пенсиониране със заплащане на осигурителни вноски.

Възможностите за закупуване на осигурителен стаж са определени от закона в България и се допускат само в точно определени случаи. Зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата, ако не е зачетен на друго основание и са внесени осигурителни вноски, се зачита:

1. времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност;

2. времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен „доктор“.

Важни промени за пенсиите влизат в сила след месец

Лицата могат по свое желание за заплатят вноски наведнъж за целия период, който желаят да закупят или да внасят вноските за отделни месеци на части. Когато вноските се внасят през различни периоди, винаги трябва да се има предвид размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и размера на вноската за фонд „Пенсии“ за всеки период поотделно.

За настоящия период размерът на минималния осигурителен доход е 650 лв. и ако някой пожелае „да откупи“ този осигурителен стаж, той трябва да плати за всеки месец от периода на „откупуване“ по 128,70 лв. При промяна на размера на минималния осигурителен доход или размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“, се променя и месечният размер на дължимата осигурителна вноска.

Общата сума на дължимите вноски се получава, като месечният размер на вноската се умножи по броя на месеците, за които се откупува осигурителен стаж. Вноските се внасят по сметките на компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП). Плащането може да стане по банков път или чрез пощенски запис.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.