Ниски температури и снеговалежи след Никулден

В ранните часове в събота валежите ще са предимно в източните райони на страната. Заради ниските температури в западната половина на страната има предпоставки за снеговалеж по някои планински проходи и заледявания.

 

 

В хода на съботния ден валежите постепенно ще намаляват и ще спират. На запад слънцето ще се покаже. Денят обаче ще е студен с температури от 4 до 9 градуса, в крайния югозапад до към 10-11 градуса.

През нощта срещу неделя и в ранните часове на последния ден на седмицата ще е мъгливо с понижена видимост. Около и следобед слънцето ще се показва, а привечер са възможни превалявания в областите на северозапад и в Югоизтока. В топлата част на деня температурите, най-вече в източните райони, ще са с градус-два по-високи от съботните.

В понеделник от югозапад ще започне нова порция валежи, които бързо ще обхванат много райони, предимно на запад и на юг. С прекъсвания ще продължи да вали и във вторник. Вятърът ще се обърне от северозапад, с което температурите ще тръгнат надолу.

С падането на температурите дъждът ще преминава в сняг - първо в Западна България, след това в централните части на Дунавската равнина и в Североизтока. Според метеорологичните модели снежната покривка ще е между 5 и 15 сантиметра с условия за навявания. В планините на Запад снегът ще е повече.

Рано в сряда валежите бързо ще спират с тенденция облачността да се разкъса до ясно време. С приближаването на почивните дни сутрешните температури ще са ниски, но дневните ще се повишават.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.