Там се наблюдава увеличение на броя на инфектираните с коронавирус

Британските власти съобщиха за 75 нови случая на заразяване с Омикрон във Великобритания, предадоха британските медии. Службата за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) обяви снощи, че общият брой на хората, заразени с новия вариант на COVID-19, вече е 134.

Европа премина прага от 75 милиона заразени с COVID-19

104 от инфектираните са регистрирани в Англия, 29 - в Шотландия и един в Уелс. Засега няма потвърдени случаи в Северна Ирландия, но експертите очакват, че идните дни и там ще има носители на варианта Омикрон.

Джени Харис, която оглавява Службата за здравна сигурност, заяви, че голяма част от новите случаи на Омикрон са били установени след изследвания на хора, които са контактували с първите заразени.

СЗО ПРЕДУПРЕДИ: Светът да се готви за скок на броя на заразените

По информация на в. „Гардиън” половината от случаите на Омикрон в Англия са установени у лица, които са напълно ваксинирани.

Във Великобритания се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус. През последните дни се съобщава за по 50 000 заразени за денонощие, като 99,8 от случаите са на зараза с варианта Делта.

На този фон в Европа вече има над 75 милиона заразени с коронавирус. Старият континент се опитва да спре разпространението на новия вариант Омикрон в момент, в който болниците в някои държави се задъхват.

Проф. Христова: С мащабно секвениране търсим Омикрон в България

Гърция обяви, че всички пълнолетни ще получат бустерна доза три месеца след втората, а не шест, както беше досега. Южна Африка, където първоначално беше регистриран Омикрон, е засегната сериозно от четвъртата вълна. Новият вариант е регистриран вече в седем от общо деветте провинции.

„Някои от предварителните данни, с които разполагаме, дават доказателства, че Омикрон е много по-заразен и до някаква степен избягва имунитета. Но не мисля, че това има отношение към тежестта на протичане”, коментира Мишел Грум от Националния институт за заразни болести на ЮАР.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА