Как книгите да останат близо до хората откри културната институция

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца откри вариант как да предоставя книги на посетителите си, които не притежават зелен сертификат. Част от читателите все още не знаят за новите мерки, като се налага да върнат и получат книгите си на външно гише. 

"Тези без зелен сертификат могат да заявят желаните от тях книги по телефона, чрез имейл или на фейсбук страницата на библиотеката. Трябва да посочат трите си имена, след това колегите подготвят поръчката им и се свързват с тях. В удобно за читателите време книгите се доставят пред библиотеката", обяснява координаторът Невяна Теодосиева.

Всички върнати книги минават дезинфекция чрез ултравиолетова светлина.

"Имам зелен сертификат, ваксинирана съм, но предпочитам да взимам книги на място от библиотеката. Опитах да чета електронни варианти, но не е моето", казва един от посетителите Цонка Барашка. 

50 библиотеки във Франция получиха произведения на български автори

От Регионалната библиотека радват читателите си и с коледно предизвикателство, скрито в някои от книгите. "Предизвикателствата са свързани с това да се изпекат коледни сладки, да се украси елхата, все неща, които създават празнично настроение", казва още Теодосиева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.