Успяха ли всички училища да създадат необходимата организация?

От днес и големите ученици се върнаха в клас. Условието това да се случи е поне 50% от децата в даден клас да са изявили желание да се върнат към присъствената форма на обучение.

Тестовете за големите ученици пристигнаха в петък. Така днес на повече места в страната се проведе първото изследване на децата от 5-ти до 12-ти клас. Някои училища не успяха да направят организация за понеделник и ще започнат с тестването от утре.

Изследване вече ще има само веднъж в седмицата, а не два пъти, както беше досега. Причината е, че за да се върнат повече ученици присъствено са необходими и повече тестове, които често липсват, заради проблеми с доставките.    

С ТЕСТ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО: Всички ученици се връщат обратно в класните стаи

 

Малко след 07:00 сутринта учениците в Софийската математическа гимназия отново влязоха в училище  след близо 2 месеца уроци от вкъщи. В училището влязоха и 80 родители-доброволци, които да помагат в изследването. То отне средно между 15 и 20 минути на паралелка.

11 са паралелките в СМГ, в които не са събрани нужните 50% декларации за съгласие за тестване. Там децата остават онлайн.

„Образователните пропуски може би ще бъдат компенсирани. Социализацията, възпитанието, това вече е другият въпрос. Ще видим с времето” коментира директорът на СМГ Антоан Тонев.

И докато в София се върнаха около 100 000 деца или цели 70% от учениците от 1-ви до 12-ти клас, то в Монтана процентът е по-нисък - около 60 на 100.

„Някои се притесняват, други не са уверени точно как се провеждат тестовете. Но се надявам, че бройката ще се увеличи. Във всеки един момент могат да се включат”, обясни Станка Костова, директор на 7 СУ „Йордан Радичков” – Монтана.

От тук нататък поръчката на тестове става ангажимент само на просветното ведомство, заяви здравният министър.

„Договорили сме над 4 милиона теста - над милион и половина са доставени. Останалите ще бъдат доставени тази и следващата седмица. Има достатъчно време образователното министерство да си планира по-нататъшни доставки”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.  

Ако всички вече поръчани количества пристигнат в срок, тестове ще има до средата на януари, увери здравният министър.

Още тази седмица се очаква нова доставка на 350 000 теста, които заедно с наличните в склада ще стигнат и за изследването на 13 декември, заявиха от образователното министерство. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.