Около 1200 души на месец получават храна

Преди повече от две години група доброволци стартират с благородна кауза - раздаване на храна и лекарства на нуждаещи се. Впоследствие обаче се ражда идеята за „Камионче с топла храна”, което да улесни срещата с хората.

„Всичко започна преди повече от две години. Събирахме се пред параклиса на „Александровска” болница около 60 души. Помагахме на болни и нуждаещи се. Поради пандемията обаче изгубихме възможността за влизане в лечебните заведения. Именно тогава се роди и спонтанно идеята за „Камионче с топла храна”. Това ще ни даде възможност да предоставяме топла храна. Към момента получаваме храната от дарители, от ресторанти, нашите доброволци също готвят. Но предоставяме студена, пакетирана храна. Искаме това да се промени”, обясни организаторът на инициативата Деян Петров.

Доброволците се събират три пъти седмично пред арката на „Александровска” болница в 18,30 часа всеки вторник, петък и неделя. Храната, макар и важна, не е всичко.

„Хората имат нужда да усетят, че това не е поредният пакет храна, който получават. Най-големите им страхове са колко дълго ще продължи инициативата ни”, допълни Петров.

Доброволци се нуждаят от превоз за храната, която раздават на нуждаещи се

Никой, наредил се на опашката за храна, няма да бъде върнат, без значение от възраст или социален статут, каза от своя страна доброволецът Вибке Байхе.

„Доброволчеството е граждански дълг, който всеки от нас трябва да изпълнява. Аз намерих моята лична кауза в тази инициатива. Събуждам се всяка сутрин благодарна, здрава и на топло- това е добра причина да помагам на другите. Хората, идващи при нас нямат определен профил. Може да е наш съсед, приятел. Има и много млади хора”, сподели тя.

Необходимата сума за реализиране на мечтата за „Камионче за топла храна” е 35 хиляди лв. Към момента събраните средства са 13 145 лв. Всички, които има желание да помогнат могат да го направят с парични средства и DMS DOBRO на 17 777 или да се включи в раздаването на хранителните продукти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.