Това решиха с явно гласуване представителите на държавите-участнички в организацията

Специализираната прокуратура бе избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, с мандат от 4 години. Това решиха с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация.

Първа присъда след разследване на Европейската прокуратура

Постоянната конференция е създадена на 27 май 2016 г. в Белград. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция „Антимафия и борба с тероризма“ на Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро „Антикорупция“ на Румъния. Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Австрия.

Кьовеши иска още информация за делегираните прокурори в България

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализираната прокуратура е втората след Прокуратурата на Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.