Медиите и от двете страни носят отговорност за лошата комуникация, смята журналистът

Оставката на премира Зоран Заев може да тласне РСМ към режим, който беше на власт 13 години и който тотално замрази отношенията между Македония и България. Това каза в ефира на „Твоят ден” журналистът Божидар Барлакоски.

„Помним какво беше положението, когато ВМРО-ДПМНЕ бяха на власт. Тогава отношенията между двете страни бяха напълно замразени. Единствено Зоран Заев показа смелост за решаване на междусъседските проблеми. Има реална опасност отново национализмът да дойде на власт. Това означава затриване на всичко добро, постигнато до момента”, обясни той.

По думите му подходът между двете страни след подписването на Договора за добросъседство е грешен.

„Беше грешка да започваме с темата за историята. И двата народа сме прекалено бедни, за да стартираме от там. Трябваше да се погледне първо икономиката и бизнесът да бъде оставен да говори”, каза още журналистът.

Божидар Барлакоски беше категоричен, че и македонските, и български медии са виновни за задълбочаване на проблемите по оста Скопие-София.

„Усеща се открита антибългарска риторика в редица опозиционни медии в РСМ. Това обаче важи и за българските медии, които често наричат езика на съседите си измислен и окраден. Това допълнително допринася за лошата комуникация между двете държави”, каза още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.