Премиерът посочи и конкретна мярка, за която се търси мнението на ЕК

Цената на тока за битовите потребители се превърна в тема на блицконтрола в Народното събрание днес. Служебният премиер Стефан Янев посочи, че властта е в постоянен контакт с КЕВР и се разиграват различни варианти относно ставката на електроенергията. 

„Конкретната мярка - тази, която е приложена за небитовите потребители, дали е валидна и за електроразпределителните дружества по отношение на техните загуби, техните относими разходи за поддържане на системата”, обясни Янев.  

ЗАРАДИ ЦЕНОВИЯ ШОК: Идея за намаляване на ДДС за тока

Той обясни, че вече са направени разчетите и има готовност, включително и със задна дата - от 1 октомври, тази мярка да важи и за електроразпределителните дружества. Чака се уведомителното писмо от ЕК, че мярката е съотносима с всички останали по отношение на икономиката, уточни още Янев.

По думите му прилагането на тази мярка ще се отрази пряко върху крайната цена на електроенергията, която КЕВР ще предложи от 1 януари. С колко точно обаче - все още не е ясно.

Янев посочи още, че приложената мярка за месеците октомври и ноември за небитовите потребители лесно може да бъде продължена и за декември, ако има ясен източник на средства.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.