Главният прокурор му препоръча да прочете внимателно част от Закона за съдебната власт

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев е предложил да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова.

Причината - от прокуратурата не са отговорили в срок и изчерпателно на няколко писма на правосъдния министър относно системата за случайно разпределение на делата. Искането на Демерджиев за производство срещу Гешев е изпратено до прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в законността

 Главният прокурор отговори. „Препоръчваме на служебния министър на правосъдието да прочете внимателно чл. 312, ал. 2 от Закона за съдебната власт - кой има правомощия да внася предложение за дисциплинарно наказание на член на Висшия съдебен съвет. А именно това са петима от членовете на кадровия орган или трима от членовете на съответната колегия. Пожелаваме успешно кариерно израстване на служебния министър, който предприема поредната политическа атака срещу независимостта на Прокуратурата”, заяви Гешев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.