Причината е бързото разпространението на варианта Омикрон

Властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво (от общо пет нива), заради разпространението на Омикрон, предаде Би Би Си. Решението беше обявено от главните здравни инспектори на Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия.

Великобритания стартира антиковид „План Б” срещу Омикрон

"Първоначалните анализи показват, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от варианта Делта и че ефикасността на ваксините за предотвратяване на инфекцията намалява в случая на новия вариант. През следващите седмици ще се появят повече данни за това колко опасен е новият щам, но вече са установени случаи на хоспитализация на заразени с Омикрон, които вероятно ще се увеличават бързо", се казва в съвместното изявление на здравните експерти.

Лекарите също така подчертаха, че в светлината на откриването на щама Oмикрон жителите на Обединеното кралство трябва да се реваксинират възможно най-скоро, тъй като бустерната доза ваксина осигурява допълнителна защита и предотвратява заболяване. Освен това те призоваха обществеността да носи медицински маски на обществени места, да си прави редовно безплатни тестове за коронавирус и да се самоизолира, ако развие симптоми на заболяването.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС