Властта обещава, че няма да има шоково поскъпване след изтичане на мораториума на 31 март

След изкуственото задържане на цените на тока и парното съществува опасност от шоково поскъпване. Заради това правителството започва серия от срещи и анализи, за да се гарантира удържане на сметките ни на поносими нива.

Това, което властта обещава е, че няма да има шоково поскъпване на цените на тока и парното след изтичане на мораториума на 31 март. Планът е в следващите три месеца със замразени цени да се проведат серия от срещи с енергийни експерти, с които да се търсят реални механизми овладяване на цените. Част от срещите вече са започнали.

Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

След мораториума цените на тока и парното ще се вдигат само в краен случай и след анализ. Този подход ще следва правителството, обясни на заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков. „Замразяването на цените на тока за мен е много важен знак, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на топлофикация, не може просто да даваме допълнителните разходи, които са в системата, към крайните потребители. Не просто всяка неефикасност да резултира в по-висока цена”, каза той.

Мораториумът ще осигури нужното време на кабинета да предложи решения как да се овладее цената на тока. Мерките ще се търсят в разговори с експерти.

„По никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените. То не е от полза за никого, за нито една от заинтересованите страни, включително и за битовите потребители”, каза Лена Бориславова – говорител на правителството.

Вместо до стабилност замразяването на цените може да доведе до колапс на енергийната система, смятат експерти. „Това означава 4 месеца да не се знае кой пие, кой плаща. Новото правителство се вкарва в коловоз, от който няма излизане, защото 4 месеца те нямат яснота какъв механизъм да бъде използван, за да се заделят тези средства. Откъде да дойдат? През бюджета ли? От Козлодуй, от слънцето ли?”, коментира Васил Начев.

Иванов: Мораториумът не е добра политика, но сме принудени да я водим

Не е изключено да се стигне и до санкции от Европейската комисия, смята енергийният експерт Иван Хиновски. Тъй като замразяването на цените на частни дружества може да се разглежда като държавна намеса. „Това е един типичен пример за нарушаване на върховенството на закона. Знаете, че това е едно от основните условия, по които България ще бъде оценявана преди да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза той.

„Очакванията не са да има по никакъв начин санкции от Европейската комисия, тъй като това, което е гласувано в Народното събрание, не противоречи на някаква позиция на Европа. Освен това, то е временно”, посочи Лена Бориславова.

И днес големите предприятия в енергетиката, ВиК сектора и топлофикациите се въздържаха от коментар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.