Това потвърдиха премиерът Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис

До няколко месеца може да бъде готова газовата връзка между България и Гърция. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Газовата тръба трябваше да е готова до края на годината. А по нея да потече в пъти по-евтиното синьо гориво от Азербайджан към страната ни. Кириакос Мицотакис е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер Кирил Петков след встъпването му в длъжност. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Обща цел и за двамата премиери е довършването на газовата връзка между Гърция и България. 

 

Беше удоволствие да говоря с министър Мицотакис по много важни регионални теми. Това, което видях, е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балканите”, заяви Кирил Петков след срещата.

От своя страна Кириакос Мицотакис благодари на Петков за гостоприемството. „Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено”, каза Мицотакис.

„Радвам се да видя как заедно можем да работим за общите ни интереси. Нашите страни са близо от гледна точка на енергийна нужда, но има разлики, от които можем само да спечелим. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за устойчивост и развитие също може да бъде разгледан и от регионална гледна точка”, посочи Кирил Петков.

„Говорихме главно за стратегическа инфраструктура. Да дадем една по-добра връзка от Александруполис, Бургас, Варна до Костанца. Тази връзка е стратегическа за района", добави той.

Кирил Петков: Възможно е мораториумът да падне по-рано

„Има много възможности за развитие на сътрудничеството относно енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.

По думите му интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел и за двете страни.

„Говорихме за изграждането на интерконектора, който е в последния си етап. Договорихме се той да бъде завършен възможно най-бързо. Преодолени са някои трудности, които имаше с липсата на материали заради COVID кризата. Ще бъде изготвен точен график и е въпрос на месеци да се довърши”, каза Мицотакис.

Изграждането му започна преди 10 години. През тръбата от 184 километра трябва да потече азерски газ към България. Двете държави могат да засилят сътрудничеството си при вноса и износа на електроенергия. 

 

 

„Добросъседството е най-важното, което можем да постигаме в региона. Винаги сме готови да обсъждаме всеки въпрос, който свързва потенциални проблеми в региона и да намираме най-добрите решения, така че това добросъседство да бъде постигнато дългосрочно", категоричен бе Петков.

Гърция подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани, но при условие, че страните изпълняват изискванията за добросъседство. В Кирил Петков гръцкият му колега Кириакос Мицотакис видя нов приятел. 

От "Дондуков" 1, делегацията на гръцкия премиер отиде на "Дондуков" 2 - при държавния глава Румен Радев. 

"Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, открит диалог и европейско сътрудничество", посочи президентът.

Перспективите за задълбочаване на двустранните отношение са „отлични” – отвърна Мицотакис. А срещата продължи при закрити врата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.