С тях ще се имунизират деца между 5 и 11 години

България получи 42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19. Сега предстои да се направи точната организация и имунизирането на деца между 5 и 11 години да започне на практика. Това ще се случва в специално определени пунктове във всички области на страната.

18 000 от пристигналите ваксини вече са в хладилниците на „БулБио” в София, а останала част ще бъде разпределена в страната. Самата ваксинация ще се прави само в специални пунктове. Личните лекари няма да имат ангажимент към процеса, а имунизацията ще се прави само от педиатри. 

„18 000 ваксини са достигнали вече и са в „БулБио” и по 12 000 за РЗИ-Търново и Варна. Изготвени са указания как ще се прилагат”, посочи проф. Сербезова.

В „Света Анна“ ще ваксинират деца срещу COVID-19

В регионалните РЗИ-та вече са готови с организацията и ще започнат да имунизират при първа възможност. В Търново това ще се случи още утре.

„Днес очакваме 12 000 дози детски ваксини, които ще бъдат разпределени по-късно за областите от Северна България. От утре започва ваксината на деца на възраст от 5 до 11 години”, обясни директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

За по-голяма безопасност имунизацията ще се прави само в определени пунктове задължително в присъствието на педиатри, а проследяването ще е по-стриктно, категорични са здравните власти.

„На този етап нямаме никакви притеснения, защото на първо място децата понасят по-лесно и по-леко ваксинирането и по-бързо изграждат имунитет. В Европа са поставени 15 милиона дози на възраст между 12-18 години  и по никакъв начин не се наблюдава влошаване на профила на безопасност”, коментира представителят в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

ЕМА одобри ваксината на Novavax

Макар и малък, интерес към ваксините за деца вече има. За да се използват всички отворени флакони децата ще се имунизират само след предварително записване.

„Определили сме и телефон, на който родителите да се записват. Добрата новина е, че откакто обявихме в събота сутринта, вече имаме записани 3 деца”, каза зам.-директорът на болница „Св. Анна” д-р Ивелина Георгиева.

За Радослава Димитрова имунизацията е единствената възможност да пусне детето си отново на занималня. Затова 6-годишната Илина е сред първите чакащи в Благоевград.

„Мотивира ме това, че тя ходи на предучилищна, а аз не съм я пускала вече доста време и искам да води нормален живот и да не се притеснявам, че ще се зарази. Не я пускам, защото нямам спокойствието. Аз вече съм с бустерна доза”, сподели Радослава.   

До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19 деца над 5 г.

Други родители не са готови да вземат такова решение. „Не съм съгласна, не искам да го ваксинирам! Притеснявам се, аз също не съм ваксинирана”, уточни майката на 10-годишно дете Цветанка Костова.

Утре ще стане ясен и пълният списък с пунктове, в които ще се поставят и ваксини на деца в страната. Препаратът за деца, който пристигна у нас е на Pfizer, а като количество е 1/3 от дозата за възрастни. Втора доза ще се прави 21 дни след първата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.