Целта е апаратурата да бъде надградена с по-модерна, добави началникът на клиниката по детска хирургия

Благодарение на предишни издания на кампанията „Българската Коледа” успяхме да осигурим част от апаратурата, необходима за деца с остри кризисни състояния в клиниката по детска хирургия в  УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Това каза в ефира на „Социална мрежа” проф. д-р Христо Шивачев, заместник-директор по медицинската дейност на болница "Пирогов" и началник на клиниката по детска хирургия.

„Апаратурата ни помогна да се справяме със ситуация, в които има засядане на чуждо тяло в хранопровода или дихателните пътища. Сега бихме искали да надградим тази апаратура с по-високо технологично ниво. Необходима ни е видеооптична флексибилна апаратура, която да позволява огледът и манипулацията да преминават с минимални травми за пациента. Специфичното при нас е, че всяка възрастова група има необходимост от подходяща техника. Новата апаратура ще ни даде по-комплекса и по-щадяща грижа за малките пациенти”, обясни той.

Подходящата апаратура значително скъсява времето в операционна, както и престоя в отделение, допълни проф. Шивачев.

„Няма друга структура в страната, като тази в болница „Пирогов”, която да обхваща толкова специалности на едно място. Годишно през нашите отделения минават между 35 и 40 хиляди деца. Работим с деца на всякакви възрасти и с цялата патология на заболявания”, каза още началникът на клиниката по детска хирургия.

Мотото на „Българската Коледа“ тази година е „Дари надежда на дете в беда“, в подкрепа на малките пациенти, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.