Отделението по неонатология ги получи със средства от националната благотворителна инициатива „Българската Коледа”

Предколедно Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас се сдоби с два нови апарата, закупени със средства от националната благотворителна инициатива „Българската Коледа”. Животоспасяващата техника е влязла в употреба веднага след разопаковането и вече има заслуги за спасени животи на недоносени бебета.

"Мониторът, който е за следене на въглеродния двуокис, проследява нивата му в кръвта на децата, които са в тежко състояние, на апаратно дишане. Чрез това се спестяват инвазивни и свързани с болка кръвни изследвания", каза за "Социална мрежа"  д-р Стилияна Томова, завеждащ  неонатология  УМБАЛ Бургас.

Другият апарат, оксимиксер, е закупен със средства на дарители, чието бебе е било спасено от грижите на екипа на отделението по неонатология, част от средствата са и от рециклирани капачки. Стойността на апарата е близа 11 000 лева и е в помощ на деца с дихателни проблеми

Процентът на недоносени деца в страната е постоянна величина, която се движи между 10 и 15 процента. В Отделението по неонатологияв Бургас годишно се обгрижват 1 600 бебета, като недоносените от тях са малко над 20%.

Кампанията "Капачки за бъдеще" събра средства за неонатална линейка

„Капачки за бъдеще”: Девета кампания в помощ на новородените (ВИДЕО)

Репортер: Елена Танева

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.